Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van veel gestelde vragen over familieopstellingen en TRE (tension release excercise)

Nee, een familieopstelling gaat wel over jouw gezin van herkomst (het gezin waar in je bent opgevoed of waarin je bent geboren. Die hoeven niet altijd hetzelfde te zijn, denk aan pleegzorg of adoptie) maar je  familieleden hoeven er niet bij te zijn. Tijdens een opstelling zijn er andere mensen uit de groep de 'staat-in' kunnen zijn voor jouw familieleden.
Familieopstellingen geven inzicht in veel van de problemen waar sommigen van ons al een leven lang mee kampen en reiken oplossingen aan die eerder ondenkbaar waren. Een Familieopstellingen is een door Bert Hellinger ontwikkelde therapeutische methode die de laatste 25 jaren veel bekendheid heeft gekregen, m.n. door de opzienbarende werking en helderheid ervan. Het maakt met weinig woorden duidelijk welke plek wij innemen in ons huidige gezin, in onze familie van herkomst, maar ook in ons werk en elk ander systeem waarvan wij deel uitmaken. De vaak onbewuste verhoudingen en blokkades van de leden van het systeem worden zichtbaar. (Familie)opstellingen geven inzicht in veel van de problemen waar sommigen van ons al een leven lang mee kampen en reiken dus oplossingen aan die eerder ondenkbaar waren.   Tijdens een familieopstelling wordt het familiesysteem of een deel daarvan geplaatst in de ruimte(opgesteld). Een familie is namelijk een systeem waarin mensen op elkaar reageren.
Een dag met familieopstellingen duurt meestal rond de 7 uur, dat is inclusief pauzes en lunchtijd. We starten 10.00 uur en ronden af om 17.00 uur.
Een representant is iemand uit de groep die een familielid representeert. Hij of zij neemt de plek van een betreffend familielid tijdelijk. Het zijn dus deelnemers uit de groep die beschikbaar zijn jouw familieopstelling mogelijk te maken.
Nee, je hoeft zelf geen vraag in te brengen tijdens een dag. Deelnemen en als representant beschikbaar zijn levert vaak al heel veel inzichten op voor jouzelf.
Deze vraag krijg ik regelmatig. Het ligt eraan wat je beweegreden is. Als je iemand uit jouw eigen familie meeneemt als steun dan is het vaak heel helpend. Hou er wel rekening mee dat hoe jij dingen van vroeger hebt ervaren totaal anders kunnen zijn voor een broer of een zus.
De naam komt voort uit het idee dat de meeste patronen, ons gedrag, aangeleerd is in ons gezin van herkomst. Om helderheid te krijgen en inzicht te hebben hoe dat werkt stellen we je systeem van herkomst op, jouw familie dus.  Hierin kun je ook helende of herstellende stappen zetten.
TRE is een methode die je zelf in het dagelijks leven kunt inzetten. Belangrijk hierbij is dat je de methode goed aangeleerd krijgt én je je vertrouwd voelt met het mechanisme. Met het mechanisme bedoel ik de lichamelijke trillingsreactie van het ontladen en loslaten van spanning. De meest mensen kunnen dit na 5 tot 8 sessie. Soms komen mensen na een paar maanden nog eens terug om te verdiepen. Mensen die weten dat ze trauma hebben advieseer ik meestal om TRE  langer onder begeleiding te doen.