TRE (Tension Release Exercise)

Wil je minder stress, meer ontspanning, beter slapen en meer rust ervaren in je dagelijkse leven? Wil je je emoties beter in beheer krijgen en meer ruimte in jezelf ervaren? TRE helpt je en is effectief.

Ik wil graag meer weten, wil je mij bellen?

Coaching

Ontspanning en welzijn met TRE

Ik sliep slecht en ervoer veel spanning die zich vast zette in mijn rug. Ik doe nu een halfjaar TRE en ik slaap weer echt goed en heb nog wel wat rug klachten maar het meeste is over én ik snap nu ook waar mijn klachten vandaan kwamen.
Agnent

Het ontladen van stress en spanning kun je zelf! Dit lukt je met de methode TRE (Tension Release Exercises). Wereldwijd hebben miljoenen mensen er al baat bij.
TRE vermindert je spanning en stress en helpt je bij het verwerken van emoties of traumatische ervaringen. De methode is eenvoudig, na instructie en korte begeleiding kun je het zelf. Eén van de grootste voordelen is dat je niet hoeft te praten over je problemen of de vervelende situaties die je hebt meegemaakt. Bij TRE ga je aan de slag met je lichaam; daar waar de ­spanning en emoties ook liggen opgeslagen.

Laat de natuur haar gang gaan
Ons lichaam is bijzonder wijs en alert. Tijdens emotionele gebeurtenissen beschermt het lichaam ons, maar bouwt het hierbij helaas ook veel spanning en stress op. Uit bescherming en om de pijn minder te voelen, spannen we veel spieren aan. Als dit langer duurt dan uit zich dat in allerlei fysieke en mentale klachten, zoals hoofd-, rug-, nek- en schouderklachten, slecht slapen, piekeren en onrust, etcetera.

Het grote wonder
Ons lichaam heeft een natuurlijk ­herstel­mechanisme om de stress, spanning en overtollige aanmaak van stoffen uit ons lichaam te verwijderen. We zijn onszelf hier alleen niet meer bewust van.

Leer je hoe je gezond en effectief om kunt gaan met dagelijkse spanning en (chronische) stress. Aan de hand van een lichaamsgerichte aanpak leer je hoe je structureel ontspanning en rust kunt ervaren. TRE wordt over de hele wereld toegepast door mensen om spanning en stress te verlagen. Daarnaast wordt het veel gebruikt om (oud) trauma te verwerken.

Stress en spanningsreacties zijn een fysieke aangelegenheid en moet fysiek opgelost worden! Je hoeft er niet over te praten. Dit is voor veel mensen een groot voordeel.

Ervaring van deelnemers:

Wat een bijzondere ervaring. Na 5 sessies voel ik me rustiger, schiet niet zo in de stress en ervaar meer overzicht. Kan dit lekker in mijn eigen tijd op mijn momenten inzetten. Ik ben nog steeds verwonderd over de effecten. Renate

Ik had niet verwacht dat er nog zoveel spanning in mijn lijf zat. Nu ik het kwijt ben voel ik me veel ruimer! Henri

Mensen die TRE doen ervaren een enorme verbetering van hun algeheel welzijn. Meer rust, ontspanning, stevigheid en meer plezier in hun leven.

Wat het voor jou oplevert is natuurlijk mede afhankelijk van je klachten. Je kunt denken aan:

 • Minder zorg en paniek
 • Verminderen van rug-, nek- en schouderklachten
 • Het losmaken en bevrijden van beklemmende emoties en gebeurtenissen
 • Reduceren en verhelpen van angsten en fobieën
 • Verkrijgen van een betere nachtrust
 • Verlagen van (werk)stress, minder opwinding en conflicten (ook relationeel)
 • Ontspannen van de bekkenbodem
 • Vergroten van een onbevangen houding
 • Gemakkelijker ademhalen
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Minder vastgehouden spanning in het lichaam waardoor een vrijer gevoel
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Minder emotioneel
 • Het verhelpen van burn-out verschijnselen, overmatige vermoeidheid
 • Vermindering van piekeren
 • Het krijgen van meer (nacht)rust, beter slapen

Tension Releasing Exercises is een simpele en doeltreffende methode om spanning, stress en onverwerkte emoties los te laten. Het brengt in beweging wat zich aan spanning vast heeft gezet in je lijf.

TRE (vrij vertaald: spanning en trauma vrijmakende oefeningen) omvat een serie  oefeningen, die de spanning in de spieren helpt te verminderen. Zij helpen stress of spanningen veroorzaakt door moeilijke levensomstandigheden, acute of langdurige stressvolle situaties, of traumatische ervaringen los te laten. Allezoogdieren trillen/ schudden na een stressmoment en gaan dan door met hun leven alsof er niks gebeurd is. De mens onderdrukt het trillen, want hij beschouwt dat als een teken van zwakte.

De oefeningen lokken dit trillen en of schudden in een gecontroleerde en voortdurende manier uit. De op deze manier opgewekte trillingen, ook wel neurogene tremoren genoemd, beginnen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Ze komen uit het centrum van de zwaartekracht van het lichaam, dat wordt beschermd door de psoas spieren. Als het trillen  is opgewekt, resoneert het door het hele lichaam, en ontspant het diepzittende langdurige spanning van het heiligbeen tot de kruin. Als de spanning overal wordt vrijgemaakt in het lichaam, registreren de hersenen een daling van pijnsignalen en produceren zij nieuwe hormonen voor ontspanning en welbehagen. Vaak lijkt deze manier van ontspanning op het ondergaan van een massage.

 

Meer informatie kun je ook vinden op de website van TRE Nederland

In een lichaam met stres is het zenuwstelsel meer geactiveerd dan nodig. Veerkracht wil zeggen dat je in staat bent om van een spanning- en stresssituatie weer terug kunt gaan naar ontspanning. Zo herstelt je lichaam, wordt je mind weer rustig en herstelt je lichaam. Vaak is dit veerkracht mechanisme verstoord of hebben we nauwelijks tijd om te herstellen. Je leert technieken om  je je eigen lijf tot ontspanning te brengen en het natuurlijke veerkracht mechanisme kunt activeren en versterkt.

Je leert de effectieve basistechniek van TRE om je zelf tot rust en ontspanning te brengen.

 • herkennen en erkennen van spanning en stress
 • reguleren van stress en spanning
 • oefeningen om te reguleren
 • diepe ontlading van (oude) chronische spanning (trillen)
 • oefeningen die de natuurlijke ontladingsreactie aanzet

Een coachingstraject van TRE bestaat meestal 6 sessies in een periode van twee maanden. Na de eerste sessie besluit je of je het hele traject wilt of dat je aanpassingen wilt (of stopt).

 

Mijn tarieven zijn:

 • TRE sessie van 1 uur los: € 108,90 inclusief BTW

Betaling via de werkgever of eigen bedrijf:

 • TRE sessie van 1 uur € 155,- (exclusief BTW)

Trajectkaart particulier:

TRE Basistraject, 6 sessies:  € 600,-

TRE Uitgebreid traject 9 sessies:  € 850,-

Vergoeding door verzekeraars of werkgever:

Ik heb geen contracten met verzekeraars en over het algemeen  is de ervaring dat werkgevers bereid zijn om geheel of gedeeltelijk bij te dragen in de kosten.

Afhankelijk van je fiscale situatie zijn de kosten soms fiscaal aftrekbaar.  Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de belastingdienst.

Om er zeker van te zijn dat je de techniek van TRE goed aangeleerd krijgt is het van belang dat je dit proces leert bij een internationaal gecertificeerde provider.  Je voorkomt hiermee teleurstelling of zelfs verergering van klachten. Het spreekt voor zich dat ik gecertificeerd ben.

Heb je een achtergrond met (ontwikkelings) trauma dan kan TRE geïntegreerd worden in een therapeutisch traject.

 

 

Spanning, angst en stress uitingen zijn van een ‘te actief’ zenuwstelsel.

Wist jij dat een te actief zenuwstelsel in het lichaam verantwoordelijk is voor bijna iedere ziekte? (bron: het Emotionele DNA van prof. dr. Piere Capel)

Tinnitus, astma, vermoeidheid, slechte concentratie, geheugenverlies, gejaagdheid, onrust, piekeren, hartkloppingen, slecht inslapen of moeilijk kunnen doorslapen en vroeg wakker zijn, veel dromen, paniekaanvallen, diabetes, kanker, hart ziekte en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gezond oud worden vraagt dus ontstressen. TRE bied je een mogelijkheid om dat ontstressen actief vorm te geven.