Ervaar je meer spanning en stress dan je zou willen, heb je moeite om echt te ontspannen, blijf je als maar alert of rond malen in gedachten en wil je beter slapen? Heb je een intense ervaring achter de rug en wil je de gebeurtenis verwerken? Leer dan hoe BMTR jou helpt.

Workshop

Body Mind Tension Release

Een effectieve en prettige manier om weer te ontspannen en tot rust te komen na stress, na een intense periode, na een overweldigende gebeurtenis of trauma. Word weer verliefd het leven, op je eigen leven en neem vandaag de regie weer in eigen handen!

In het Westen is de kennis over lichaamsgericht herstel nieuw en tegelijkertijd is het in andere culturen al veel langer bekend. We zijn het als het ware aan het herontdekken dat dat het lichaam is toegerust om te herstellen van inspanning en stress. In westerse termen zou je het revolutionair kunnen noemen!

De BMTR-workshop geeft inzicht in het herstellend vermogen van het lichaam en draagt bij aan in balans komen en blijven.

In de workshop BMTR leer je hoe jouw zenuwstelsel werkt, hoe diep in jou, in alle mensen, spanning, stress en trauma werken. Je ontdekt door oefeningen, afgewisseld met stukjes theorie, om je spanningen op een natuurlijke manier los te laten door het inzetten van adem, beweging en het activeren van het natuurlijke herstelvermogen. Daardoor kom je meer in balans en ontwikkel je meer veerkracht in je lijf.

Inzicht en vaardigheden

In deze workshop krijg je inzicht hoe spanning, stress en trauma impact hebben op ons lijf en wat de natuur (onze neurologie en biologie) doet om te dealen met (chronische) spanning, stress en overweldigende gebeurtenissen. Natuurlijk leer je ook hoe je effectief met deze spanning om kunt gaan en het “kwijt” kunt raken.

 

BMTR is een methode om structureel meer ontspanning te ervaren. Met de oefeningen van BMTR leert het lichaam zich zichzelf te herstellen naar een innerlijk gevoel van rust, kalmte en balans. Je krijgt je vitaliteit en energie weer terug en krijgt het stuur over je eigen leven weer in handen. Je ontdekt hoe je je eigen lijf kunt ondersteunen naar herstel. BMTR vind zijn oorsprong in verschillende stromingen zoals  Polyvagaal theorie, Sommatic experiencing, bio-energetica, Soma-embodyment, psoas-release, ademwerk en systemisch werk.

Effecten van BMTR

  • meer innerlijke rust en stevigheid
  • om leren gaan met heftige emoties
  • versterking en vergroting van eigen veerkracht (omgaan met spanning en stress)
  • beter en meer ontspannen slapen
  • meer vitaliteit en energie
  • meer blijheid en ontspannenheid
  • ontspannen omgaan met emoties
  • loslaten en verwerken van angst
  • jezelf meer veilig voelen
  • makkelijker mee gaan met de levensflow

 

De Workshop BMTR

In de workshop nemen we mee op een reis door je lijf,  je neurfysiologie, je biologie en leren je hoe je die kunt inzetten voor herstel na stress, spanning of traumatische ervaringen. Je leert heel basale, maar vergeten stappen zoals oriënteren, gebruik maken van hulpbronnen en meer specifieke vaardigheden zoals mindful-bodytracking, lichaamsoriëntatie en het opwekken van neurogene trillingen (zijn trillingen die voortkomen uit je autonoom zenuwstelsel).

De oefeningen zijn thuis te gebruiken en in te zetten. Coaches en therapeuten kunnen na de basisworkshop mee doen aan de opleiding BMTR-coach die in 2024 start.

Fysieke spanning ontstaat door psychische of fysieke belasting. Normaal wordt deze spanning weer losgelaten. Vanuit ons verleden kunnen spanningspatronen zijn ontstaan die kunnen leiden tot verandering die we niet meer opmerken (veranderde lichaamhouding, aanhoudende verkramping, spierspanning of angsten). In een normale situatie komt ons lichaam na spanning weer in ontspanning. Door verschillende factoren kan dit proces verstoord raken en bouwen we chronische spanning op waarbij het lichaam in een staat van alertheid blijft. We merken dat zelf meestal niet meer op omdat we het als een “gewone” staat van zijn ervaren.

Dagelijkse stress en chronische stress manifesteren zich als spanningspatronen in de spieren.

Dagelijkse stress: Je kunt de dagelijkse fysiek opgebouwde spanning als gevolg van stress effectief reguleren met BMTR.

Chronische stress: deze patronen (vaak gevolg van vroege belastende ervaringen) kunnen ook opgelost worden door voortgaande beoefening van BMTR en specifiek het deel bio-energetica en psoas-release. Het lichaam weer terug veren in de normale ontspannen staat. De spanning wordt eerst losgelaten in de grote systemen (spieren), later in de kleinere ondersteunende weefsels (banden, pezen, aanhechtingen, vliezen), vervolgens in de organen, tot in de botten. Bij doorgaande beoefening kan steeds diepere release plaatsvinden en verdere transformatie naar gezondheid plaatsvinden. Als ons lijf op fysiek niveau ontspant en weer balans vindt, beweegt ons denken daar in mee.

Trauma is een niet afgemaakte biologische reactie, een overweldigende gebeurtenis waarbij adequate steun niet aanwezig is geweest en het lichaam niet is herteld van die gebeurtenis. Van nature is ons systeem erop gericht teveel aan spanning die ontstaat bij een overlevingsreactie weer los te laten. Vaak is dit geblokkeerd, waardoor de energie vast komt te zitten. BMTR helpt om dit natuurlijke ontladingsproces te laten plaatsvinden.

De BMTR-workshop is geen vervanging voor traumatherapie. Het kan wel ondersteunend zijn aan een proces. Mensen die weet  en last hebben van diep trauma zijn uitgenodigd om eerst individueel te werken en te overleggen met hun therapeut.

De workshop is praktisch en aan de hand van oefeningen en korte theorie leer je je eigen veerkracht te vergroten.

Neem makkelijk zittende kleding mee ( joggingbroek).

Duur van de workshop:

De workshop bestaat twee dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De workshop  (2 dagen) kost € 295,-  inclusief materiaal, lunch, koffie en thee

Locatie:

Marsmanweg 1

Vinkenbuurt

Trainers:

Peter van Kempen

Wouter Looman

Trainingen waar nog plek is zijn:

Groep 5: donderdag en vrijdag 30 en 31 mei.

Groep 6:  donderdag en vrijdag 11 en 12 juli

groep 7:  26 en 27 september (locatie in Dalfsen)

Groep 8: 31 oktober en 1 november

 

Dagtraining

De workshop bestaat uit twee dagen.  Een lunch is inbegrepen.

groep 4: donderdag en vrijdag 21 en 22 maart.

Groep 5: donderdag en vrijdag 30 en 31 mei.

Groep 6:  donderdag en vrijdag 11 en 12 juli

groep 7:  26 en 27 september (locatie in Dalfsen)

Groep 8: 31 oktober en 1 november

 

​Investering:
De workshop  (2 dagen) kost € 295,-  inclusief materiaal, lunch, koffie en thee. Workshops na 1 september kosten 345 euro inclusief materiaal, lunch, koffie en thee