Soms is het alsof de tijd stil staat, ervaar ik angst of paniek en ik herhaal steeds hetzelfde. Alsof er delen van mij zijn afgesplitst en mijn innerlijke motor altijd aan staat.

 

Ik wil meer informatie, wil je mij bellen?

Coaching

Verwerken van trauma

Ik ben getuige geweest van mishandeling en kende veel angst in het contact met anderen. Het was een spannend traject maar stap voor stap heb ik geleerd om te ontladen en ervaar ik meer vrijheid.
An

Trauma is voor veel mensen een beladen woord. Maar trauma’s zijn inherent aan het leven en wij zijn toegerust om er van te herstellen. Voor mij wil het zeggen dat je een overweldigende gebeurtenis hebt meegemaakt, waarbij geen adequaat herstel was of kon zijn. De energie is niet afgevloeid en zit vast in je lichaam.

Voel je je gevangen in je manieren van doen, voel je vaak angst, paniek en stress als je in een “gewone” situatie bent? Is het alsof jouw innerlijke motor altijd op volle toeren draait? Ben je vaak alert? Voel je je down, heb je geen zin om dingen te ondernemen?  Flinke kans dat je vastzit in een traumareactie. Daar wil je natuurlijk graag van loskomen!

Bij traumawerk leer je oude, in je lichaam opgeslagen spanningen, te ontladen, zodat je lichaam zich weer veilig kan ervaren. Het effect is dat je weer ruimte voelt, de herhaling stopt, je weer adequaat kunt handelen en je je weer vrij voelt. De rust die op fysiek niveau ontstaat, vertaalt zich naar het mentale en zo komt er ook rust in je hoofd.

 

Een trauma is een onverwerkte (overweldigende) gebeurtenis die we niet goed hebben kunnen verwerken, die zich vastzet in je lichaam, waardoor je niet meer vrij en ontspannen kunt leven.
Trauma kan leiden tot gevoelens van gevangen zijn of angst, chronische vermoeidheid, hyperactiviteit of juist depressiviteit of psychosomatische klachten, onvoldoende lichamelijk verklaarbare klachten (SOLK/ALK). Vaak ben je je niet bewust dat onverwerkt trauma de symptomen heeft veroorzaakt en in stand houdt.
Er zijn verschillende soorten trauma. Naast acute (shock) trauma’s zoals ongelukken,  (seksueel) geweld of natuurrampen zijn er ook ontwikkelingstrauma’s, zoals verwaarlozing, miskenning of uitbuiting. Ook pesten, scheiding of verlies van ouders, onbetrouwbaar gedrag van ouders door o.a. psychose, narcisme, emotionele instabiliteit, conflicten tussen ouders enzovoort kunnen een traumatische ervaring geven.

Trauma en PTSS zijn een verstoring in het zenuwstelsel en zijn geen ziekte. Het zijn verwondingen die meestal geheeld en dragelijk gemaakt kunnen worden, ook jaren na het ontstaan van het trauma. Ze zijn biologisch geankerd in ons systeem en vragen een lichaamsgerichte benadering.

Wil je hier over lezen dan kan ik je de volgende boeken aanbevelen:

– De tijger ontwaakt van Peter Levine

– Traumasporen van Bessel van der Kolk

Ik werk bij traumaverwerking met een lichaamsgerichte aanpak die bedoeld is om oude spanningen te ontladen en die ingezet wordt om de veerkracht van het zenuwstelsel te herstellen. De technieken en achtergronden waar ik uit put zijn: Somatic Experiencing, hartcoherentie, TRE (trauma release exersice), en de Polyvagaal-theorie.

Het aantal sessies die nodig zijn voor de verwerking van trauma verschilt sterk per persoon. Factoren die daarin meespelen zijn bijvoorbeeld het type trauma en het wel of niet ontwikkeld hebben van chronische klachten. Wil je meer informatie over hoe dit voor jou kan zijn, neem dan contact met mij op.

Ik wil meer informatie, wil je mij bellen?

Het tarief voor een sessie  van een uur is € 99,- inclusief BTW.

Vanaf januari 2022 is het tarief € 108,90 inclusief BTW.

Vergoeding door verzekeraars of werkgever:

Ik heb geen contracten met verzekeraars en over het algemeen  is de ervaring dat werkgevers bereid zijn om geheel of gedeeltelijk bij te dragen in de kosten.

Afhankelijk van je fiscale situatie zijn de kosten soms fiscaal aftrekbaar.  Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de belastingdienst.

Fijn dat je op mijn site was, het lijkt er op dat je nu weg gaat. Voor je gaat, zou je mij willen helpen om deze site beter te maken door het beantwoorden één of van twee vragen?

Dank je wel,

Peter van Kempen