Ervaar je meer spanning en stress dan je zou willen, heb je moeite om echt te ontspannen? Blijf je rond malen in gedachten en wil je beter slapen? schrijf je dan nu in voor deze workshop.

 

Workshop

Omgaan met stress

In de workshop “omgaan met stress”  maak je kennis met technieken om je spanningen op een natuurlijke manier los te laten door het inzetten van  adem, beweging en het activeren van het natuurlijke herstelvermogen van je lichaam. Daardoor kom je meer in balans en ontwikkel je meer veerkracht in je lijf.

Inzicht

In de workshop krijg je inzicht hoe spanning en stress impact hebben op ons lijf en wat de natuur (onze biologie) allemaal doet om te dealen met (chronische) spanning, stress en overweldigende gebeurtenissen. Natuurlijk leer je ook hoe je effectief met deze spanning om kunt gaan en het “kwijt” kunt raken

TRE zijn spanningsontladende oefeningen

TRE is een methode om zelf stress en diepe chronische spanning los te laten. Het lichaam herstelt zichzelf dan naar een innerlijk gevoel van rust, kalmte en balans. Je krijgt je vitaliteit en energie  weer terug en krijgt het stuur over je eigen leven weer in handen.

Effecten van TRE:

  • meer innerlijke rust
  • versterking en vergroting van eigen veerkracht (omgaan met spanning en stress)
  • beter en meer ontspannen slapen
  • meer vitaliteit en energie
  • meer blijheid en ontspannenheid
  • ontspannen omgaan met emoties
  • loslaten en dus minder last van angst
  • jezelf makkelijker uiten
  • makkelijker mee gaan met de levensflow
  • meer blijheid en levenslust

De workshop is gebaseerd op de principes van TRE en is aangevuld elementen van de Polyvagaal theorie en met Somatic Experiencing.

Fysieke spanning ontstaat door psychische of fysieke belasting. Normaal wordt deze spanning weer losgelaten. Vanuit ons verleden kunnen spanningspatronen zijn ontstaan die kunnen leiden tot verandering die we niet meer opmerken (veranderde lichaamhouding, aanhoudende verkramping, spierspanning of angsten). In een normale situatie komt ons lichaam na spanning weer in ontspanning. Door verschillende factoren kan dit proces verstoord raken en bouwen we chronische spanning op waarbij het lichaam in een staat van alertheid blijft. We merken dat zelf meestal niet meer op omdat we het als een “gewone” staat van zijn ervaren.

Dagelijkse stress en chronische stress manifesteren zich als spanningspatronen in de spieren.

Dagelijkse stress: Je kunt de dagelijkse fysiek opgebouwde spanning als gevolg van stress effectief reguleren met TRE.

Chronische stress: deze patronen (vaak gevolg van vroege belastende ervaringen) kunnen ook opgelost worden door voortgaande beoefening van TRE. Het lichaam kan zich weer terugbrengen in de normale ontspannen staat. De spanning wordt eerst losgelaten in de grote systemen (spieren), later in de kleinere ondersteunende weefsels (banden, pezen, aanhechtingen, vliezen), vervolgens in de organen, tot in de botten. Bij doorgaande beoefening kan steeds diepere release plaatsvinden en verdere transformatie naar gezondheid plaatsvinden. Als ons lijf op fysiek niveau ontspant en weer balans vindt, beweegt ons denken daar in mee.

Trauma is een overweldigende gebeurtenis waarbij adequate steun niet aanwezig is geweest en het lichaam niet is herteld van die gebeurtenis. Van nature is ons systeem erop gericht teveel aan spanning die ontstaat bij een overlevingsreactie weer los te laten. Vaak is dit geblokkeerd, waardoor de energie vast komt te zitten. TRE helpt om dit natuurlijke ontladingsproces te laten plaatsvinden.

De workshop is praktisch en aan de hand van oefeningen en korte theorie leer je om te gaan met je eigen stress

Neem makkelijk zittende kleding mee ( joggingbroek).

Duur van de workshop:

De workshop bestaat één dag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Voor nieuwsbriefabonnees krijgen voorjaarskorting van € 70,- korting (vul bij je aanmelding de code in uit de nieuwsbrief in)

Kosten voor deze dag € 245,- inclusief lunch , koffie en thee.

 

Bij Maria in Leerdam

Trainers:

Peter van Kempen en Marjolein Marchal

21 april

Dagtraining

De workshop is van 10.00 tot 17.00 uur.